מהפך מחושב בדופלקס ישן בתל-אביב

 

בעליה היחיד של דירת הדופלקס בת 6 החדרים הזו, התלבט רבות בנוגע לאופי התכנון והשיפוץ שיהיו נכונים לדירתו. כשפגשתי אותו בביתו, הדירה בה חי כ-30 שנה ובה גידל את שלושת ילדיו - הייתה מוזנחת באופן קשה עקב תקופה לא פשוטה שעבר מבחינה אישית. מחד, רצה הבעלים לשפץ את הדירה כדירת להשקעה שיוכלו, בבוא היום, ילדיו למכור או להשכיר בקלות - ומאידך רצה לייצור בית בויוכלו ילדיו ונכדיו הרבים, שמבקרים כמעט כל שבוע, להתארח ולהנות. בקשה נוספת של בעל הדירה הייתה לייצר נגישות גם לאדם חולה ו/או נכה, ע״מ שיוכל להתנהל בנוחות בדירתו. בקיצור, הרבה רצונות ואתגרים עבור דירה אחת במצב לא מזהיר ועם תקציב מוגבל.

 

כיצד מתכננים גם עבור צרכים של לקוח בהווה וגם עם מחשבה על המשפחה העתידית שתגור בו, אדם נכה וכל זאת בתקציב בסיסי עבור שטח של 6 חדרים, 3 חדרי רחצה ומרפסת גג עצומה? 

 

עושים מהפך מחושב! לאחר כמה התלבטויות ותכנונים, הוחלט להשקיע את מירב התקציב בהחלפת כלל התשתיות בבית - וכמובן כל החלונות, הדלתות, הריצופים, החיפויים, הסניטרים והמטבח(ים). השינויים המבניים נעשו בפינצטה ממש - וכך כמות הפירוקים וההריסות צומצמה למינימום האפשרי והחסכוני.

 

 

למעלה: אפשר לראות את תכניות שני המפלסים של הדירה ״לפני״ ואת מה שיועד לפירוק ולהריסה. כמו כן, תמונות בשיפוץ לאחר תום עבודות הפירוק וההריסה.

 

 

 

מה זה אומר לתכנן בפינצטה ע״מ להשיג תוצאה מקסימלית במינימום עבודה ותקציב? בוחרים את המקומות האסטרטגיים שייהפכו את הבית המוזנח לדירה נוחה, יפה ומרשימה.

 

המרכיב הראשון שבלט לי אישית כבר בביקור הראשון כבעל פוטנציאל שכזה, היו המדרגות. מדרגות מרחפות שרק ביקשו להפוך לכוכב של הבית. לאחר התלבטויות רבות והצעות מחירות על סוגים שונים של חידוש (עץ, מתכת, חיפוי בגרניט פורצלן...) הוחלט על מהלך מהפכני וחסכוני במיוחד: הורדת הפאנלים וצביעה של המדרגות בצבע אפוקסי מיוחד ע״מ לייצר מראה מודרני ועדכני. המעקה כמובן הוחלף ונוספה תאורה מינימליסטית ואביזרים נדרשים תחת המדרגות.

 

 

 

הדירה שנבנתה בשנות ה-50 הייתה בעלת תקרה נמוכה ובוידעם - ע״מ להגדיל את תחושת המרחב בבית ובעיקר במסדרון הארוך, האחרון פורק ונעשה שימוש בצבעים בהירים בקירות ובתאורה עדינה ומינימליסטית שגרמה לאשליה של גובה.

 

המטבח במפלס התחתון (איקאה - חסכון משמעותי בתקציב המטבח) קיבל עיצוב מודרני ופרקטי שהותאם לבעל הדירה שמרבה לבשל ולארח: משטחי עבודה רחבים, מגירות גדולות ואחסון רב באמצעות יחידות עיליות. בנוסף, מאחורי שולחן האכול הגדול הוצבה יחידת בופה, שמשמשת לאחסון כלי אירוח ולהגשת מנות בעת הארוחות. הכל בעיצוב בהיר ומודרני. המטבחון במפלס העליון נועד לנכדים המבקרים ונשארים מדי פעם בדירה, וכן ע״מ להקל את האירוח במרפסת הגג. 

 

למעלה: מבט מהמטבח לכיוון הסלון. אפשר לראות את יח׳ הבופה המשרתת את פ. האוכל בזמן האירוח. יתרון נוסף בתכנון שכזה הוא שנוצרת שבירה בחלל הארוך של הסלון-מטבח, והוא למעשה מחולק ל-3 אזורים ברורים: מטבח, פ. אוכל וסלון. שבירת הבויעדם הופכת את המסדרון לחלל המשכי למרחב הציבורי.

למטה: תכניות בניה והעמדת הריהוט החדשות. השינויים המרכזיים: בח. רחצה הראשי שהותאם לאדם נכה, מרפסת שירות נוחה ורחבה וסביב יח׳ ההורים - שקיבלה ח. רחצה מפנק וארון קיר אינטגרלי וגדול עם טלוויזיה בילד אין. כל הפתחים שיכלו להיות מורחבים ל-90 ס״מ, גודל המאפשר מעבר עגלת נכה - הורחבו. בתוך כך נכללת יח׳ הורים והחדר שנמצא ממול לח. הרחצה הראשי. שינויים מבניים קטנים - תוצאה גדולה. במפלס העליון, נבנה מטבחון אשר הפך לחדר בפני עצמו, ויח׳ האירוח הורחבה באמצעות שבירת קירות הקיימים. כמו כן, הוגדל ח. הרחצה של היח׳.

 

 

בתמונות למטה אפשר לראות את יחידת ההורים לפני השיפוץ ואחריו. מיקום המיטה לא שונה, אבל קיר הטלוויזיה נהרס ויצרנו נישה ע״ח חדר העבודה, שמטרתה להכיל ארון טלוויזיה אינטגרלי. ח. הרחצה תוכנן  מחדש ע״מ לשרת את היח׳ באופן פרקטי ומפנק יותר. החומריות, העיצוב וההלבשה של היח׳ היו כולם מינימליסטיים וסולידיים - בהתאם לסגנונו של בעל הדירה.

 

 

 

 

 

 

בתמונות הבאות ניתן לראות את אחד מחדרי האירוח, שעוצבו באופן דומה האחד לשני, לפני השיפוץ ואחריו. מירב ההשקעה כאמור נעשתה בתשתיות, ולכן החדרים עוצבו באופן מינימליסטי (איקאה ושוב איקאה) ושינו את מראם בעיקר בזכות פינוי הישן, החומריות השקטה וההלבשה הפשוטה. מיקום הריהוט ותכנון נק׳ החשמל נעשה מתוך מחשבה על חדר שיתאים לילד או לנער שיחייה בו בעתיד, כאשר הדירה תימכר או תושכר.

 

 

 

הסלון, אשר תוכנן לאירוח מאסיבי גם הוא, קיבל ספה גדולה ועוד מקומות 3 ישיבה תוכננו ע״ג המזנון (איקאה + גלגלים שהותקנו בו ע״מ להקל על הנקיון). הספסל שתחת המדרגות יכול להצטרף למרחב הפתוח שנוצר, וכך לארח בקלות 10-12 איש. העיצוב מינימליסטי, אך דווקא פה נבחרו נגיעות צבע עזות יותר ע״מ להחזיר לבית את תחושת החיים והשמחה שכל כך חסרו בו טרם השיפוץ. 

בנוסף, השתמשנו במעקה הרחב ע״מ להציב בו אדניות לכל רוחב הויטרינה ולקבל עוד קצת ״ירוק״ בעיניים גם בסלון, בנוסף לנוף הירוק שנשקף מהחלונות בבית. הצמחייה מורכבת כולה מצמחי תבלין האהובים על בעל הדירה ומשמשים אותו בבישול והכנת חליטות מדי יום. 

 


מרפסת הגג, הייתה גם היא בעלת פוטנציאל כבר במבט ראשון - בעיקר בשל הנוף הפתוח שנשקף מכל זווית. בתמונות למטה אפשר לראות את מצבה טרם השיפוץ ואחריו. הריצוף כמובן הוחלף, התאורה טופלה והוחלפה לתאורה שקועה במעקה הבנוי, נוספה צמחייה רבה ונבנתה פרגולה רחבה שמאפשרת אירוח גם בימים החמים. הריהוט, כמו בכל שאר הבית, היה פשוט וזול במיוחד (סט מ-ACE שנקנה במבצע, אבל בהחלט עושה את העבודה). לצערי, בעל הדירה וויתר על מכונת התפירה העתיקה, כמו על ריהוט ישן אחר אשר היה מצוי בדירה מתוך רצון להתחדש.

 

 

 

 

זהו. כך, לאחר 5 חודשים של תכנון, עיצוב, שיפוץ וניהול שלי את כלל הספקים, אנשי המקצוע והתיאום בין כולם -  הסתיים לו המהפך והגיעו התוצאות. מקווה ש״מאחורי הקלעים״ שקראתם עליו כאן, ייתן לכם השראה ואומץ למהפך יצירתי משלכם. לא משנה כמה הרצונות או הבית שלכם יהיו מאתגרים... אני תמיד אשמח לעזור לכם :) 

 

 

כרדיט לצילום המקסים של התוצאה: אייל תגר, סטודיו efes-efes 

קבלן מבצע, אשר בלעדיו כל זה לא היה קורה: צמח אדמוני

 

רוצים עזרה וייעוץ בעיצוב הדירה או הבית שלכם?

ספרו לי על זה - ואחזור אליכם בהקדם.

או פשוט התקשרו 0524-716-709

טניה אברמזון, אדריכלית ומעצבת פנים

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 my.reimage@gmail.com    |   0524.716.709    |    סטודיו re-IMAGE    |    טניה אברמזון