top of page
חיפוש

ר׳ או ח׳? כך תחליטו על תכנית המטבח המושלמת בשבילכם


הפוסט הזה מתאים לכל מי שחושב על תכנון מחדש או חדש של מטבחו הפרטי. עוד הרבה לפני שמדמיינים חומרים, צבעים, גימורים, סגנונות ושילובים - הדבר החשוב ביותר בתכנון מטבח הוא להגיע לתכנית אופטימאלית של כל רכיביו.


אז בואו נבין ביחד מה הם אותם רכיבים חשובים, הקשר בינהם ואיך עושים להם אינטגרציה לתכנית תחת מגבלות הבית או הדירה שלכם - כך שהתוצאה תהייה מטבח נוח, פונקציונאלי ויפה.




שלב 1#: מכירים את משולש הזהב של המטבח


כדי שמטבח יהיה פונקציונאלי ונוח לעבודה ותפעול יומיומיים, צריך להתקיים בו קשר של סמיכות בין שלושת המרכיבים הכי חשובים בו, או בשמו המקובל ״משולש הזהב״ של המטבח: בקודקוד הראשי אזור אחסון המזון (המקרר והמזווה, אם יש כזה), וב-2 הקודקודים הנוספים - אזור הבישול (כיריים ותנור, כאשר מיקומו של האחרון יכול להיות תחת הכיריים או בארון בילד אין) ואזור הניקיון (כיור ולרוב מדיח).


בנוסף למרכיבים עיקריים אלו ישנו כמובן משטח העבודה, שכדאי שייאפשר הוצאה נוחה של מזון מאזור האחסון, בנוסף לניקיון ולהכנה שלו. המיקום שלו תלוי בתצורת חלל המטבח והינו פועל יוצא של מיקום מרכיבי המטבח, כאשר מידותיו המינימליות צריכות לאפשר לאדם לעמוד ולעבוד בצורה נוחה (לא פחות מ-60-70 ס״מ רוחב, וכמובן נשאף ליותר).


כמו כן, ואחרי שקבענו את תצורת המטבח, יש לתת את הדעת על אזורי האחסון התחתונים והעליונים - והחלוקה שלהם כך שתהייה הגיונית לקודקודי המשולש: למשל בארונות שתחת הכיריים או ממש בסמוך אליהם - נרצה למקם כלי בישול, סירים ומחבתות וכן תבלינים ובקבוקים.




שלב 2#: עושים הכנות לתכנון


שניה לפני שמתחילים לתכנן, חשוב מאד לבצע מדידה מדוייקת של המטבח ומגבלותיו - יחד עם גובה תקרה, מימדי חלונות, עמודים אם ישנם ומיקומי נקודות האינסטלציה, החשמל והתאורה שיישמשו אותנו לשלבי תכנון מתקדמים יותר. בנוסף, מומלץ למדוד את מכשירי החשמל הקיימים ולבחור מראש את החדשים ע״מ שהתכנון יהיה נכון להם ויישלב אותם בצורה אופטימאלית. רבים רוצים לשדרג גודל של מקרר, כיריים (כולל מעבר מכיריים על גז לאינדוקציה למשל), להוסיף טוחן אשפה ו/או מכשיר מים - ועל כל אלו להלקח בחשבון.


זה השלב שבו אני גם מבקשת מהלקוחות שעבורם אני מתכננת מטבחים, לעשות איתי ביחד רשימה מפורטת של צרכים ורצונות שספציפיים להם: יש כאלו ששמים דגש על מקומות אחסון מרובים לכלים ומכשירי חשמל, יש כאלו שזקוקים למזווה או מקרר מאד גדולים. ישנם כאלו שחשוב להם שהכיריים או הכיור יהיו במידות לא סטנדרטיות, שיהיה מתקן ייבוש כלים מעל הכיור, וישנם כאלה שפשוט חולמים על אי או דלפק יפיפה במטבח ולא מוכנים לוותר עליו. אני ממליצה שתעשו רשימה מפורטת ואישית ככל האפשר, ותדמיינו את עצמכם מתפעלים את המטבח שלכם גם ביומיום וגם בזמני אירוח. עם הילדים, הנכדים וכיוב׳.




שלב 3#: שוקלים חלופות לתכנון המטבח


עכשיו שעשינו היכרות עם מרכיבי המטבח, משולש הזהב ומערכת השיקולים, הצרכים והרצונות שלנו שנצטרך לקחת בחשבון - אפשר להתקדם ולהתחיל בתכנון חלופות למטבח, על מנת שנוכל להגיע לתכנית המטבח המושלמת בשבילכם.


אני ממליצה לא להתפזר ליותר מ-3 חלופות - הן יכולות להיות מאד שונות זו מזו בהתחלה כדי לבחון קונספטים שונים במהותם ו״לפתוח את הראש״, - ולהפוך בהמשך לחלופה אחת עליה מתלבטים ו״משחקים״ איתה עד להחלטה הסופית.


מהן החלופות השונות שבהן כדאי להתמקד? זה כמובן תלוי במה שמאפשרים ״תנאי השטח״, כלומר בתכנית הקירות של המטבח, מידותיו ומיקום הפתחים - אבל בגדול יש 5 סכמות שעובדות והן מוצגות בתרשים שמתחת: מטבח בצורת ח׳, מטבח בצורת ר׳, מטבח של 2 פסים שאחד מהם הוא אי, מטבח ח׳ עם דלפק באחד הקצוות ומטבח 2 פסים שכל פס תחום בקיר מאחוריו. תכף נפשט את הסכמות הללו ל-3 בלבד על נגזרותיהן - ונבחן את יתרונותיהן וחסרונותיהן.




מטבח בצורת ח׳ - על נגזרותיו


זוהי תכנית המטבח הנפוצה ביותר, מהסיבה הפשוטה שהיא פשוט מנצלת באופן המקסימלי את הקירות התוחמים את המטבח וגם נוחה מאד לתפעול (קלאסית ל״משולש הזהב״). לא תמיד ה-ח׳ המתאפשר מושלם: אחד הקירות קצר יותר, או שישנם רק 2 קירות מלכתחילה - ולפעמים אפשר לייצור את ה-ח׳ מלאכותית ע״י הוספת עוד ארונות נמוכים שייתפקדו גם כמשטח עבודה וגם כאי/דלפק אכילה - ואפילו עוד יח׳ ל-ח׳ שיכולה לשמש גם היא כדלפק.


החסרונות של תכנית כזו הם בעיקר וויזואליים - אם המרחקים בין חלקי ה-ח׳ לא גדולים, נוצרת תחושה קלה של ״מסדרון״ וצפיפות. בחירה בחומרים קלילים ועיצוב נקי יכולים לעזור להתגבר על העניין. רעיון נוסף שניתן לראות בגלריה למטה הוא הצרה של אחד מחלקי ה-ח׳: יישום של דלפק ארוך שיכול לשמש גם כמשטח עבודה, הנחה וכמובן אכילה. לא מוותרים על משטח ואחסון, אבל מקבלים יותר ספייס.


מטבח בצורת ר׳ - על נגזרותיו


זוהי גם תכנית מטבח נפוצה, שמתאימה בעיקר כשיש שני קירות בלבד עליהם ניתן לתכנן את המטבח (ו/או כשהקיר השלישי ״תפוס״: למשל כשיש עליו דלת או אלמנט מגביל אחר). זו תכנית נוחה ופרקטית יחסית, כיוון שההתנהלות מתרחשת בין 2 קירות ללא צורך ״לטייל״ לעבר פאה נוספת של המטבח.


האתגר המרכזי בתכנית כזו הוא בהחלטה על מיקום הכיריים ביחס לכיור על גבי הארונות התחתונים: מי הולך איפה, ומה היחס בין משטחי העבודה שבינהם ולצידם. ה״משחק״ פה הוא בדרך כלל עם רוחב הארונות הגבוהים והמקום שהם משאירים לארונות התחתונים הצמודים בינהם והמיקום ביחס לחלון/ות. אם המטבח קטן במימדיו והדבר מתאפשר מבחינת צרכי המשתמשים - יש המוותרים על ארונות גבוהים, ממקמים את התנור תחת הכיריים ומרוויחים עוד משטח עבודה.


כמו כן ישנה ההחלטה מה לעשות עם הספייס שנותר, אם נותר כזה באמצע .במידה ונשאר מקום וזה מסתדר עם תכנון שאר חלל הבית - ניתן להכניס מול 2 הפאות של המטבח שולחן אוכל, אי או דלפק ואפילו ״לשחרר״ משטח עבודה ע״י העברת הכיריים או הכיור לאי - במידה ובוחרים בכזה. ראו דוגמא למטה.

מטבח של 2 פסים


תכנית מטבח כזו תתאים ב-2 מקרים עיקריים: הראשון הוא כאשר ישנם 2 קירות זה מול זה, ואחד מהם קצר מכדי להכיל את כלל הפונקציות הנדרשות (והשלישי לא קיים או קצר ותכנון עליו לא תורם). המקרה השני הוא כאשר ישנו רק קיר אחד והשאר חלל פתוח.


המקרה הראשון הוא מאתגר, בעיקר אם המרחק בין הקירות לא גדול - מה שיכול ליצור תחושה של מסדרון ולהקשות על תפעול המטבח יחד עם אדם נוסף. מתאים בדרך כלל לדירות לצעירים או כאשר באמת אין ברירה, ולא רוצים/יכולים לשבור קירות כדי לשנות את תצורת המטבח. הפתרון הוא כמו שהוזכר, להשתמש בחומרים בהירים, שיוצרים אשליה של ספייס גדול ממה שיש בפועל - ולהיות מאד מדוייקים במידות.


המקרה השני הוא דווקא בעל פוטנציאל גבוה ליצירת מטבח מודרני, בעל קו נקי ופונקציונאלי: אפשרי להגביל את הקיר לסדרה של ארונות גבוהים המכילים בהם את המקרר (יכול להיות מוסתר בארון), המזווה, התנור/ים ומקומות אחסון לכלים. הפס שממול יכיל את הכיריים והכיור, עם משטח עבודה בינהם. זהו למעשה אי שמצידו השני יכול לשמש כדלפק אכילה.


אופציה נוספת, היא למקם כיור/כיריים באי שנוצר, ואת המרכיב השני בפס השני - בעל הקיר התוחם. הכל תלוי במידות החלל ובנוחות התפעול עבורכם.


אז איך מחליטים?


בשלב כלשהו, לאחר ששקלתם חלופות בצורה עצמאית - וודאי תיגשו לחברת מטבחים או לנגר פרטי. רובם יוכלו להציע לכם שרטוטים של המטבח ואפילו הדמיות שידגימו לכם איך ייראה וייתפקד המטבח שלכם, בנוסף להצעות לרעיונות שאולי לא חשבתם עליהם בעצמכם.


אם אתם גם משפצים ומעצבים את שאר הבית - כדאי מאד להעזר בשירות של אדריכל/מעצב גם בתכנון המטבח, ע״מ שיהיה חלק אינטגרלי מהבית ומהעיצוב הכולל. אני למשל נוהגת לתכנן גם המטבח עבור לקוחותיי, ולהגיע עמם להזמינו בחברה או לנגר כבר עם חלופה נבחרת די סגורה - לה עושים אנשי המקצוע, שאינם מכירים את הבית כמוני וכמו בעליו, fine tuning בלבד.


בכל דרך בה תבחרו, חשוב לזכור כי תכנון המטבח לא מסתכם רק בתכנית ובבחירת החומרים - ויש לתת את הדעת על תכניות אינסטלציה, חשמל ותאורה מדוייקות שיותאמו בדיוק למטבח החדש, ויבוצעו לפני אספקתו לביתכם.


______________________________________________________________________________


רוצים עזרה וייעוץ בעיצוב הדירה או הבית שלכם?

ספרו לי על זה - ואחזור אליכם בהקדם.

או פשוט התקשרו 0524-716-709

טניה אברמזון, אדריכלית ומעצבת פנים


_______________________________________________________


התמונות בפוסט לקוחות מ-pinterest.

אני מזמינה אותך לראות מטבחים בתכנוני פה, כאן וגם באתר עצמו.


bottom of page