מתקדמים לפוסט השני בסדרה. הנה קישור לפוסט הראשון, אם במקרה פספסתם אותו.
כמו שהבטחתי, הפעם ארחיב על טיפים לתכנון מטבח בדירת קבלן להשקעה - אחד הפיצ׳רים המרכזיים והקבועים בדירה, ולרוב גם אחד הדברים הראשונים שרואים ברוב הדירות כאשר נכנסים: מחייב wow factor.
בפוסט הזה אדגים סקאלה רחבה למדי של תכנון ועיצוב מטבחים בדירות להשקעה: ממטבחים זולים מאד ועד לתכנונים יוקרתיים שעולים בהתאם. בין אם התקציב שלכם לדירה הנוכחית לא גדול, ובין אם אתם בונים על יצירת דירת יוקרה - או בכלל משהו טוב באמצע - מה שחשוב לי להעביר לכם פה זה את העקרונות שייצרו תפעול נוח, תנועה נכונה, עמידות ואיכות חיים גבוהה לדיירים שלכם. את העקרונות האלו אפשר וכדאי ליישם בכל תכנון מטבח בדירה להשקעה, בלי שום קשר לתקציב ההשקעה שלכם.

ג. תכנון ועיצוב המטבח בדירה להשקעה .
נתחיל בנימה מעט פאסימית - ונתעודד בהמשך :)
המטבח הסטנדרטי שקבלנים נותנים, גם בפרויקטי יוקרה כמו מגדלי גינדי וחבריו, הם במילה אחת: עצובים. בכמה מילים: בסיסיים ביותר פונקציונלית, בעלי מראה זול ולא באיכות שתחזיק מעמד הרבה זמן בשימוש סביר. זה מפתיע כל פעם מחדש את רוכשי הדירות שאני מלווה, כי תמורת כספם הטוב והרב המושקע ברכישת הדירה - נוצרת אצלהם ציפייה ל״משהו טוב״.
אז לא. מצטערת לבאס - ברוב המקרים, לא מקבלים בדירות קבלן משהו טוב ברמת המטבח. מה גם שהזיכוי על מטבח הסטנדרט מהקבלן בדר״כ זניח (כמה אלפי שקלים) לעומת מחיר של מטבח חדש (כמה עשרות אלפי שקלים).
למה דווקא חדש? למה פשוט לא להוסיף עוד קצת כסף ולשדרג את הקיים? תחזיקו חזק: כי המדיניות בכל חברות המטבחים היא כזו שאי אפשר לשדרג את הסטנדרט. ואם אנחנו רוצים לעשות במטבח הסטנדרטי שינוי כלשהו - אפילו קטנטן - מחייבים אותנו בחברות המטבחים פשוט לעשות מטבח חדש.
כן. זו לא טעות. ככה זה עובד. ולא, לצערי הרב אי אפשר ״רק״ להוסיף, לשדרג או לשנות משהו במטבח הסטנדרט שנותנים. זה או שלוקחים אותו as is עם בחירה מצומצמת להחריד בגווני הארונות והידיות - או שעושים חדש ומשלמים בהתאם. זו המדיניות המקובלת בכל חברות המטבחים שעובדות עם פרויקטי קבלן בהם ביקרתי - קטנות כגדולות. ידועות ופחות ידועות.

למעלה: מטבח סטנדרט מקבלן.לרוב יהיה קטן, עם מעט מגירות ולעיתים ללא אחסון עליון או ארונות גבוהים כמו יח׳ בילד אין או מזווה. למקור.
אז כמה עולה לנו מטבח חדש? מטבח ממוצע יעלה סדר גודל של 25-40 אלף ש״ח לזמן כתיבת שורות אלו. תלוי בגודל ובחומרים. וכמובן תמיד אפשר להתפרע ולשלם הרבה-הרבה יותר... הזיכויים נעים בין 7-10 אלף ש״ח. לפעמים גם כמה אלפי שקלים בודדים. תלוי בפרויקט וברוחב ליבו של הקבלן שסגר את העסקה עם חברת המטבחים.
אז תתכוננו, יש פה כמה אלפים טובים שצריך להשקיע במטבח - ולכן ״התקמצנתי״ על הכסף שלכם וחסכנו אותו על מה שלא מחייב שדרוג בשלב בחירות החומרים והסניטרים בפוסט הקודם.
אתם מראש לא חושבים שתוכלו לעמוד בהוצאה בסדר גודל הזה? ממליצה לכם בחום לעשות אחד מהשניים:
1) להזדכות על מטבח מהקבלן ולקחת את הכסף . . כלומר, לבקש מהקבלן לא להתקין מטבח אלא לבצע רק הכנה עבור מטבח שנתקין בעצמנו עם קבלת מפתח. איך עושים את זה? מבצעים תכנון עצמאי / עם אדריכל/ית או מעצב/ת של נקודות החשמל והאינסטלציה הדרושות לכם ומעבירים את השינויים לקבלן. לקראת קבלת טופס 4 מחפשים נגר שיכול לעשות לכם מטבח איכותי במחיר סביר ולהביא אותו למדידה ישר אחרי קבלת מפתח. למרות ההילה האופפת נגרים כ״יקרנים״, זה לא בהכרח נכון. רוצים הפניה לנגרים? צרו קשר ואשמח להמליץ. מומלץ לבדוק גם את איקאה שמספקת מטבחים יחסית זולים יותר מחברות מטבחים של קבלנים - עם מגוון רב יותר של חומרים ועיצובים מעניינים תמורת המחיר.
2) ללכת על מטבח הסטנדרט, א-ב-ל : לבקש מהחברה שלא יותקנו בו ידיות. ומהקבלן, אולי, גם לא להתקין חיפוי. אחרי קבלת מפתח תוכלו לשדרג את מטבח הסטנדרט יחסית בזול בעצמכם באמצעות ידיות שוות (תוכלו למצוא מגווון ידיות במחירים של 20-30 ש״ח לידית). כמו כן, תוכלו לרכוש חיפוי לבחירתכם (מעודפים או חנויות קרמיקה שקבלני שיפוצים קונים בהן בזול למשל) שיישדרג את הכל ולהביא שיפוצניק שיתקין לכם אותו במחיר של כמה מאות שקלים. לפעמים שווה גם לקנות מדפים יפים במקום או במקום או בנוסף לקלאפה ה״רגילה״ לשדרוג המלא של מטבח פשוט.

למעלה: מטבח שתכננתי לדירה להשקעה בעלות של כ-20 אלף ש״ח לפני מע״מ מנגר. שיש בעלות 1000 ש״ח למ׳ רץ משאריות של איש שיש. ידיות + אחסון עליון: מאיקאה בכמה מאות שקלים בודדים סה״כ. חיפוי: מפרפקט ליין בעלות של 50 ש״ח למ״ר לפני מע״מ.
היתרון של לשדרג מטבח בחברת מטבחים של הקבלן. אם לא רוצים את כאב הראש של ההתעסקות ובזבוזי הזמן בהם הדירה שלכם עומדת ריקה ללא שוכרים אחרי טופס 4 וקבלת מפתח - ומעדיפים לקבל דירה עם מטבח, שיש, חיפוי וברז מותקנים קומפלקט - הולכים על חברת מטבחים וזהו. אם זה אפשרי מבחינת התקציב שלכם, יאללה התקדמנו.
מתכננים את המטבח לפני שניגשים לחברת מטבחים. על תכנון מטבח דיברנו כבר בכלליות בשלב העמדת הריהוט. ובעיני, כדאי מאד לדעת איך הוא מתוכנן ועומד ביחס לשאר הדירה לפני שניגשים לחברת מטבחים. בעיקר אם יש לכם מעצב/ת או אדריכל/ית. כמו כן, כדאי להסגר על מכשירי החשמל, לפחות ברמת הגודל. במידה וצריך - יש להצהיר על כך שיש לכם מכשיר כלשהו שאינו סטנדרטי בגודלו כבר בשלב הזה (אציין שזה מיותר בעיני בדירת קבלן להשקעה, אלא אם כן ניצור דירת יוקרה/נופש).
למה? א׳ כי מתכנני מטבחים לא רואים את התמונה השלמה: המטבח ביחס לשאר החלל של הדירה. הם מקבלים מהקבלן של הפרויקט מידות מתוכננות של אזור המטבח בלבד, ולכן הראייה שלהם בעניין מצומצמת. אם באים לבד ובלי ליווי מקצועי, כדאי להביא אתכם את תכנית הדירה כולה ולעבור עליה עם מתכנן/ת המטבחים קודם לתכנון המטבח כדי שיבינו מה הולך שם - ולא יציעו הצעות הזויות.
ב׳, כדאי להתכונן כדי שהפגישה תהיה זריזה ואפקטיבית - וגם שלא תתבלבלו ותהיו במצב שדוחפים לכם כל מיני מטבחים ומכשירי חשמל מטורפים בעלויות מופרזות. נזכיר לעצמנו שאנחנו פה לשדרג - אבל בכל זאת מדובר בדירה להשקעה ולא כזו המיועדת למגורים שלנו ולכל הפנטזיות הפרטיות שלנו.
על תכנון ועיצוב מטבחים אפשר להרחיב בכמה פוסטים נפרדים (מה שבתיכנון), אז כאן אתמצת רק את הנקודות החשובות ביותר בעיני לתכנון ועיצוב של מטבח איכותי, פונקציונאלי, עמיד ויפה בדירת קבלן להשקעה:
תכנית המטבח . תכנית המטבח של הקבלן היא בדר״כ מטבח בצורת ר׳. אבל אפשר לפגוש גם מטבחי ח׳ עם קצת יותר משטח שיש לעבודה וטיפה יותר אחסון. אין תכנית אחת שהיא ״נכונה״ לכל דירה - והתכנית האופטימאלית לדירה שלכם צריכה לנבוע מהנתונים של הדירה. בסופו של דבר, יצירת תכנית מטבח שעובדת מתבססת בעיני על (1) עבודה ותכנון שלמים ונכונים עם החלל, הלרוב פתוח, שהוא סלון-מטבח. (2) חשיבה יצירתית בעבודה עם המטראז׳ העומד לרשותנו. ו-(3) יישום והטמעת העקרונות הבאים לתכנון מטבח בדירת קבלן (אבל לא רק) שנפרט מיד.
למעלה: דוגמא לדירת קבלן שתכננתי ונמצאת כרגע בבנייה. גילוי נאות: זו דירה ששודרגה בהשקעה גדולה יחסית, אבל מדגימה יפה את העקרונות החשובים לתכנון הקשר בין סלון-מטבח >>
התכנית והתלת מימד מבטאים את ההכנה שאפשר לעשות לפגישה בחברת המטבחים ברמת התכנון. כמו כן את הקשר, המעברים והיחסים בין האזורים השונים בחלל הציבורי למטבח והתכנית שלו: מטבח שבסיסו ר׳ עם אי עבודה בתצורה דומה, שכולל גם ישיבה גבוהה על האי וגם פינת ישיבה לאכילה יומיומית שמשלימה אותו. כמות גדולה מאד של משטחי עבודה והרבה מקום לנוע בו בחופשיות. במקור המטבח מוקם בחלל פינת הטלוויזיה והיה בעל מטראז׳ קטן מאד.
גישה ותנועה במטבח . לרוב, הכניסה למטבח תתאפשר מכיוון אחד. במקרה כזה, חשוב לתת את הדעת על תנועה חופשית ונוחה במרחב במטבח - מתוך מחשבה שלפעמים ירצו לגשת אליו ולעבוד בו שני אנשים לפחות. אם ניתן ״לאוורר״ את התנועה, להגמיש אותה ולאפשר גישה לתוך ומחוץ למטבח לפחות משני מקומות, זה ייתן תחושה טובה ומרווחת בתכנון המרחב הכללי.
התחשבות במיקום החלונות ובאוריינטציה . הרבה מתכנני מטבחים מעדיפים לשים כיור, ולא כיריים, מול חלון אם יש אופציה כזו. הסיבה היא מניעת השפרצות על הזכוכית בזמן בישול וספציפית טיגון + ניצול הקיר מעל הכיור לתליית קלאפה עם ייבוש כלים. המציאות שיש לקחת בחשבון היא שהיום אנשים יעמדו יותר מול הכיריים מאשר מול כיור, אם מדובר במטבח עם מדיח. לשיקולכם. אם המטבח ממוקם אל מול ויטרינה, חשוב לקחת בחשבון את האוריינטציה אל הנוף ולהפנות את משטחי העבודה אליו. אם יש אופציה לעבוד מול מרחב פתוח ולא מול קיר - בעיני כדאי לשקול זאת בחיוב.
משטחי עבודה . חשוב לתכנן את המטבח באופן שבו יש לפחות 80-90 ס״מ פנויים ורציפים של משטח עבודה להכנת מזון. חשוב לא להצמיד כיריים או כיור לארון גבוה או קיר. זה פשוט לא נוח ובמקרה של כיריים - לא בטיחותי. גם הצמדה לפינת מטבח ממש לא מומלצת - ותמיד נרצה שלכיריים ולכיור יהיה ״אוויר״: כלומר נשאף להשאיר משטחי עבודה, גם אם קטנים, מ-2 צידהם. וכמובן, ושוב, לפחות 80-90 ס״מ בין כיור לכיריים.
כמות וסוג מגירות . כדאי לספק לפחות 6 מגירות במטבח, ורצוי שיהיו יחסית רחבות: מ-60-90 ס״מ, כש-90 ס״מ נחשב כגודל גם יפה וגם נוח - ועדיין לא רחב מדי באופן שגורם למגירה להתבלגן. תחת הכיריים נרצה לשלב מגירות לכלי ששת ובישול: סירים, מחבתות וכו׳. יש דגמי מטבח שיציעו חלוקה ל-3 מגירות חיצוניות. יש דגמים שכוללים 2 מגירות חיצוניות, כאשר בפועל יש מגירה נוספת שהיא פנימית. זה נראה הרבה יותר אסטטי, אך יש שיגידו שזה מסרבל מדי את הפתיחה, ההוצאה וההכנסה. טיפ שלי: זה משהו שתמרגלים אליו תוך יומיים, אתם לא אלו הולכים לגור שם ומאד חשוב לכם שהמטבח ייראה fine. בנוסף, אני ממליצה לשלב עגלת תבלינים עם/בלי מגירה פנימית לצד הכיריים - בעדיפות בצד ימין של הכיריים. ארון עם דלת זה נחמד, אבל מגירות זה פשוט יותר נוח ושימושי - אז תנו להן עדיפות מתי שזה מתאפשר תקציבית - כי הן יקרות יותר מדלת ומדפים בפנים.
כמה מילים על פרזול . פרזול הוא כל הקונסטרוקציות המתכתיות שבזכותן המטבח דינמי: דלתות, מגירות וקלאפות שנסגרות ונפתחות (בימינו, רק בטריקה שקטה) + יכולות לשאת משקלים של אחסון שיועמסו עליהם ולהחזיק מעמד לאורך זמן - ולא להשחק ולהתקלקל. ברגע שנבחר לשדרג את המטבח, לרוב נקבל פרזול טוב מאד, כחלק מהמפרט של מטבח חדש. אפשר וכדאי לשאול מה בדיוק מקבלים - ולעשות בדיקה זריזה ברשת על טיבו. רוב החברות יציעו את דגמי הפרזול החדשים ביותר של החברות גראס או בלום - ולרוב אין על זה מיקוח. חוסכת לכם את השיחה המיותרת בחברת המטבחים: ״תעשו לי משהו פשוט וזול יותר...״ יזכה אתכם בתשובה: ״אנחנו לא מספקים במטבחים שלנו פרזול ברמה פחות טובה מ-x״. טיפ #1: תבקשו בכל הארונות הגבוהים ״פתיחה בלחיצה״. זה מנגנון פשוט וזול שחוסך התקנת ידיות ומאפשר מראה נקי יותר של הארונות העליונים שלא ניגשים לפתוח אותם ביומיום. טיפ #2: אם שילבתם מכונת כביסה ומייבש במטבח (למשל, כדי להגדיל את חדר האמבטיה ע״ח חדר שירות), אל תשכחו לבקש פתחי אוורור עיליים שמהם יוכל אוויר חם לצאת מחוץ לחלל הארון.

למעלה: בארונות הגבוהים אין ידיות, אלא מנגנון פתיחה בלחיצה. בחזיתות שולבו פתחי אוורור עבור מכונת כביסה ומייבש.
ארונות גבוהים . אני ממליצה לא לוותר על ארון בילד אין עבור תנור ומיקרו, שמשלב בתוכו בדר״כ גם 2 מגירות תחתונות נוספות וגם אחסון עליון. הסיבה היא שהגובה של תנור מובנה בארון כזה הוא גבוה ונוח יותר מתנור תחת השיש + יש גם מקום סגור למיקרו ולא צריך להעמיד אותו על השיש מה שמכער את המטבח ותופס סתם מקום. אם יש אופציה לשלב לצד הבילד אין או לצד המקרר מזווה 40-60 ס״מ לפחות, מה טוב. אם אין אופציה, תפצו בעוד כמה מגירות. בשלב הזה חשוב לבחון האם קיימות הנמכות תקרה שאפשר ״להחביא״ בארונות הגבוהים, להצמד אליהן או לייצר הנמכה חדשה ש״תיישר/תאחד״ את המראה של התקרה באזור המטבח ואולי גם הסלון והכניסה. לידע כללי: גובה סטנדרט של ארונות גבוהים הוא 240 ס״מ. הגבהה נוספת של ארון גבוה תעלה לכם לא מעט + גם ככה לא מגיעים אליהם ביומיום. לכן, בעיני, פה זו השקעה לגמרי מיותרת. פשוט מתכננים הנמכת גבס שתסגור את הרווח בין התקרה לארון. זה ייצא זול יותר וייראה מצוין.
אחסון עילי . אם בוחרים למקם כיור מול קיר, אז כבר שלבו מעליו קלאפה אחת/כפולה עם יחידה לייבוש כלים. כדאי ורצוי להוסיף גם אחסון עילי פתוח. זה דקורטיבי ומוסיף המון. כמו כן, גם כאן כדאי לשים לב להנמכות תקרה ואיך הן עובדות עם אלמנט עילי שמתווסף - כדי שהתכנון לא ייראה אקראי, אלא אחיד וזורם. שאלה שתמיד עולה: באיזה גובה למקם אחסון עילי? מקובל לתכנן אותו כך שהוא מתחיל בגובה 60 ס״מ מעל השיש. יצא לי לעשות גבוה ונמוך יותר, אבל בדירה להשקעה כדאי לדבוק בגובה האוניברסאלי הזה.

למעלה: אחסון עילי מעל הכיור שכולל גם מתקן לייבוש כלים. פרקטי ונוח.
אי במטבח: כן או לא? אנשים בישראל אוהבים איים. מהתרשמותי בעשור האחרון של העבודה - רוב האנשים, בין אם הם זוג או משפחה, בהחלט היו שמחים לקבל אי במטבח. זה מקום מעולה לשבת לאכול עליו ארוחה מהירה, לשתות קפה, לעשות יצירה או ש״ב עם הילדים. וכמובן זה עוד משטח לבשל עליו ואפילו לעבוד עם הלפטופ (אל תשכחו לשלב נק׳ חשמל אחת או שתיים על הדופן שלו). חוץ מזה, אי שווה עוד משטח עבודה ועוד מקום אחסון. הוא יכול להיות מאד יפה ולהעניק למטבח תחכום וערך מוסף. האי יכול להיות בחיפוי בגווון או אפילו מחומר שונה מיתר המטבח. חיפוי עליון יכול להיות בשיש, בוצ׳ר עץ או אפילו בפורמייקה טובה ועמידה. האי יכול לעמוד בפני עצמו ולשלב עליו כיריים, כיור או את שניהם יחד (במטבח 2 פסים למשל) - או שהוא יכול להיות חלק המשכי מהמטבח. וכמובן הוא מבקש מיקום ובחירת תאורה מעניינת + כסאות בר שיישדרגו וישלימו אותו. אז אם זה מתאפשר מבחינת מקום ותכנון - נאמר בהחלט כן לאי.
למעלה: כמה מהאיים האהובים שיצא לי לתכנן ולעצב.
מה עושים עם פינות מתות? ״פינות מתות״ הן כינוי לא מחמיא במיוחד לפינות שנוצרות במפגש בין שני פסי מטבח ניצבים (או כאלו שנפגשים בכל בזווית אחרת). פעם מתכננת מטבחים אחת הראתה לי חישוב מסובך למדי של נפחי אחסון, שמוכיח שלנצל את הפינה המתה לא נותן בסופו של דבר הרבה. אני כמובן לא זוכרת את החישוב עצמו, אבל נחקק לי העקרון. בכל אופן, אני אישית נגד פרזולים ופתרונות יקרים לפינות שבמטבח בדירות להשקעה - גם ככה אנחנו משקיעים פה לא מעט - אבל אם חשוב לכם לנצל כל ס״מ במטבח העצה הכי פרקטית וחסכונית שאוכל לתת פה היא פשוט למקם ליד הפינה ארון אחד עם דלת ובתוכו מדפים ישרים שהולכים עד הפינה. זה אמנם לא נשלף, מרגש והכי נגיש בעולם - אבל זה טוב לאחסון חפצים וכלים שאינם בשימש ביומיום. עוד רעיון שאני אוהבת ליישם: במקום להנגיש את הפינה תחת השיש, ניתן לייצר נישה שימושית למכשירים מעל השיש, עם אחסון עילי.

למעלה: ניצול הפינה מעל השיש באמצעות נישה למכשירי חשמל ואחסון עילי שמשתלב בקיר הגבוהים.
תכנון חלל למקרר סטנדרטי . אם זו לא דירת יוקרה ולא הולכים על מקררים אינטגרליים/חצי אינטגרליים שגם קרוב לוודאי שנרכוש עבור הדיירים שלנו - חשוב לוודא שיש מקום למקרר סטנדרטי. בדר״כ נשאיר 95 ס״מ רוחב (יש כאלו שישאירו 100 או אפילו 105 ס״מ). גובה 185-190 ס״מ. עומק 60-70, בעדיפות ל-70 ס״מ. לפעמים זה מחייב הרחקה מלאכותית של ארונות גבוהים מהקיר, במידה והם צמודים למקרר - כדי שהם יישרו קו עם ידיות המקרר. אני אישית תמיד מעדיפה שמקרר יעמוד בתוך נישה, גם כשהוא לא אינטגראלי, ויכלול אחסון שיסגור יפה את הנישה מלמעלה. באופן הזה ייתקבל מראה נכון ואחיד, והמקרר לא יהווה ״בומבה״ באמצע המטבח אלא ישתלב בו כאחת מהחזיתות. אני מאד לא ממליצה למקם מקרר ליד שיש בלי שום דופן/קיר שסוגר ומהווה מחיצה בינהם. זה פשוט ייראה רע.
מדיח . אני ממליצה לבחור במדיח רחב 60 ס״מ - בין אם תספקו אותו לדיירים כחלק מהמטבח או תאפשרו להם להביא אותו. למה? זה מדיח מסוג שקל למצוא בכל חנות מכשירי חשמל - לעומת מדיחים צרים. האם כדאי ללכת על פתח/מדיח חצי אינטגרלי/אינטגרלי? ההבדל הוא בנראות: פתח הוא פשוט חור/נישה למדיח. חצי אינטגרלי זו דלת שתאפשר לראות את הצג של המדיח. אינטגראלי זו דלת שמכסה את כל המדיח וגורמת לו להעלם במטבח. ההבדל במחיר בין דלת למדיח חצי אינטגראלי לאינטגראלי לא גדול, וכנ״ל לגבי ההבדל בין המדיחים עצמם - אז הייתי הולכת על האינטגראלי. לא לשכוח לעדכן את הדיירים איזה מדיח לקנות אם לא תספקו להם אחד. מיקום: עדיפות למימין לכיור. רוב האנשים הם ימניים - והשמאליים יסתגלו.
קולט אדים. לשלב או לוותר? אם יש חלון במטבח והוא ממוקם באופן שנראה לכם שיהיה אוורור תקין במטבח - אפשר לוותר. מקסימום לשים נק׳ חשמל כאופציה מעל הכיריים. רוב קולטי האדים היום לא צריכים צנרת וארובות, אלא רק נק׳ חשמל כדי לעבוד ולהיות יעילים. אם המטבח ממוקם באופן שברור לכם שלא ייתאפשר אוורור טוב - אפשר לשלב בתכנון קולט עצמאי (כזה שרואים על הקיר) או אינטגראלי ונסתר בתוך ארון ייעודי.
למעלה, מימין לשמאל: קולט אדים אינטגראלי נסתר בארון עילי ממעל כיריים - מימינו קלאפה, ומעל ארונות. מדיח אינטגראלי בארון מימין לכיור. ניצול האי לאחסון נוסף. המזווים וארון הבילד אין - יוצרים נישה למקרר הרחב, כשבסוף נישה פתוחה לפינת קפה וספרי בישול.
נק׳ תאורה . הכנה לתאורה טובה זה תמיד חשוב. כדאי ללכת במטבח לפחות על 3 סוגי תאורה: תאורה מרכזית שיכולה להיות גוף מרכזי או פרופיל קווי ארוך/ר׳/ח׳. תאורה תחת ארונות עיליים (בדר״כ יסופק ע״י חברת המטבחים - אבל חשוב לוודא עלויות. לפעמים זה סתם יקר). ולבסוף תאורה מעל אי, אם ישנו כזה, או פינת האוכל. חשוב לוודא שההדלקות הגיוניות ונוחות. אולי שווה להשקיע בהדלקה מ-2 אזורים של המטבח.
נק׳ חשמל מעל השיש . מעבר לנק׳ חשמל שמתוכננות ע״פ מיקומי המכשירים השונים (מקרר, מדיח, קולט, כיריים וכו׳) - נרצה לספק גם נק׳ חשמל לשימוש הדיירים מעל השיש. נקודות אלו נקראות שקעי שירות ורצוי למקמן בזוגות (נק׳ כפולות) בפינת המטבח, בה בדר״כ יעמדו מכשירי חשמל כמו קומקום ולפחות בעוד מיקום אחד, בדר״כ קרוב למשטח העבודה המרכזי (כדי לחבר בלנדרים למינהם, מג׳ימיקס וכו׳). הכלל פה הוא לא להגזים ולכער את המטבח בהמון נק׳ בכל מיקום אפשרי - אלא לחשוב איפה הם באמת יידרשו לאדם או למשפחה הסבירה. בנוסף, ישנם מרחקים תקניים של 50-60 ס״מ בין כיריים או כיור - לבין שקעים שיש לשמור עליהם. גובהם בדר״כ 110 או 120 ס״מ מהרצפה.
גז או הכנה לכיריים חשמליות? בדירות קבלן להשקעה אני ממליצה להשאיר נק׳ גז + להוסיף (במידה והקבלן לא נותן) גם הכנה לכיריים חשמליות כדי שתהיה לדיירים שלכם גמישות בעניין. הבחירה בין כיריים גז לחשמליות היא לגמרי עניין של העדפה אישית - וזה לא עולה הרבה לתת גם אופציה לכיריים חשמליות. שווה השקעה.
כדאי לספק מכשירי חשמל למטבח עבור הדיירים? בעיני כן, חלקית לפחות. היום בכעשרת אלפים ש״ח ניתן לאבזר את כל המטבח במוצרי חשמל שהם בסדר גמור ויחזיקו מעמד כמה שנים טובות. יתרון נוסף מעבר לעלות, היא העובדה שבכל פעם שמתחלפים דיירים לא נשלפים מוצרי חשמל באופן שעשוי לפגום במטבח. אבל אם לא הולכים על אבזור מלא, אלא מאפשרים לדיירים להביא את רוב מכשירי החשמל בעצמם - הייתי ממליצה להביא לפחות את המדיח כדי לחסוך התעסקות עם הדלת שלו שצריכה להיות מותקנת ע״י חברת המטבחים (אלא אם כן החלטתם פשוט להשאיר עבורו נישה ללא דלת).
בחירת חומרים וגימורים: איך כל זה ייראה?
ברוב חברות המטבחים תקבלו במהלך פגישת התכנון גם הדמיה בסיסית של מראה המטבח שלכם. היא תאפשר לכם להבין איך הוא ייראה בתלת מימד - ולשים לב אם יש משהו שכדאי לשנות/להוריד/להוסיף כדי שהמראה יהיה אחיד ומעוצב יותר.
ואחרי שדיברנו הרבה על עקרונות תכנון, נסיים בטיפים לגבי חומרים וגמר למטבח המשודרג שלכם:
חיפוי חזיתות המטבח . בדירות להשקעה, אני ממליצה ללכת רק על פורמייקה, שהיא חומר עמיד מאד. ספציפית, כדאי לבחון פורמייקות מסוג נאנו (NANO) שנראות בול כמו צבע בתנור - רק בלי החסרונות שלו (שריטות, כתמים ותחזוקה בעייתית).
למעלה, חיפוי נאנו בגוון גרפיט בדירה להשקעה, בשילוב פורמייקה דמויית עץ. הנאנו בעל מראה מט-קטיפתי מאד נעים למגע, ולא נותרות עליו טביעות אצבע כמעט בכלל. הבונוס: פורמייקת נאנו עמידה אף יותר מפורמייקה רגילה.
שיש . יש בשוק מגוון משטחי עבודה, שנכנסים לקטגוריית ״שיש״ למרות שהם בכלל לא החומר עצמו. בדירות להשקעה, ובפרט בדירות קבלן, הם בעיני לא רלוונטיים ואפשר בהחלט לחסוך ולבחור שיש ״רגיל״ מסוג אבן קיסר. לרוב, הקבלן לא ייתן בחירה בין דגמים רבים (או שווים במיוחד). התשובה לשאלה אם לשדרג או לא תלויה בכמות השיש שיש לכם - ובמחיר בדגמים שעליהם אתם מתלבטים. טיפ: לפעמים אפשר למצוא דגמים ישנים יפים מאד שלא עולים הון. לרוב, בדירות להשקעה שבהן נרצה מטבח מודרני ואוניברסאלי - נבחר בשיש בעובי 2 ס״מ ולא 4 ס״מ - למראה יותר מינימליסטי וקליל.
חיפוי קירות המטבח . נתקלתי בפרויקטים בהם הקבלנים נותנים מבחר לא רע בכלל של חיפויי מטבח, ולפעמים אפשר בהחלט לבחור מהסטנדרט ולחסוך פה. במידה והמבחר לא משהו, אפשר לשקול להזדכות על החיפוי כמו שכבר נכתב או לקחת חיפוי ״פשוט״ ולבקש פריסה מתוחכמת יותר שלו + גוון רובה מעניין. אופציה נוספת היא לשדרג לחיפוי לא יקר בתוספת שולית - המטראז׳ לרוב לא גדול. בדירות קבלן להשקעה, שאינן דירות יוקרה, אני לא אמליץ להשקיע בחיפוי שיש לקירות - זה פשוט מייקר משמעותית שלא לצורך.
למעלה: חיפוי בריקים פשוטים וזולים בגדלים, צבעים ופריסות שונות.
ידיות . אם מציעים לכם דגמים ללא ידיות, שנקראים לרוב ״דגם במה״ - אני בעד. אלו מטבחים שבהם נוצרים שקעים לצורך פתיחה - בלי ידיות אינטגראליות לא יפות ממתכת. למראה נקי, ובגרסא זולה יותר - ניתן ללכת על ״ידית רוכבת״. ואם כל זה יקר לכם, אפשר לבחור ידיות יפות או לבקש שלא יותקנו כאלו ולהתקין לבד אח״כ ידיות זולות יותר שתרכשו עצמאית.
למעלה: ידית רוכבת וידית במה.
איך הכל יעבוד יחד? בין אם אתם הולכים על חומרים קלאסיים שבטוח יעבדו יחד - או מנסים שילוב מעניין כלשהו - תמיד כדאי להצטייד בדוגמיות החומרים ולשים אותם פיסית אחד ליד השני כדי לוודא שהם עובדים. טיפ: בחנו את הדוגמיות בכל מיני סוגי תאורה, גם מלאכותית וגם אור יום. כמו כן, אל תשכחו לשים אותם נכון: שיש הוא משטח אופקי ואילו חזיתות המטבח הן אנכיות - ולכן כולם יישתנו במראה וייקבלו גוון מעט אחר בכל סוג של תאורה וזווית הנחה.

למעלה: מפגש חומרים בין מעטפת אי מפורמייקה עץ, חזית פורמייקה בירוק כהה ושיש אבן קיסר 3141.
בלי לחץ. אם אתם מרגישים שזה הרבה מדי בשבילכם לעכל - זכר שמה שחשוב וקריטי לכם כרגע בשלב הגשת השינויים - הוא תכנון מדוייק של גודל ומיקום ארונות המטבח. למה? כי התכנון הזה מגלם את המיקומים של נק׳ האינסטלציה, החשמל והגז! וזה מה שחשוב שהקבלן ייקבל מכם כרגע.
לפני הורדת המטבח לביצוע - בעוד כמה חודשים טובים או אפילו אולי יותר משנה - תיקראו שוב לחברת המטבחים לאשר את התכנון (אחרי מדידה אמיתית בדירה שתבוצע ע״י חברת המטבחים) - ותוכלו להזכר במה שבחרתם, ואפילו לבחור מחדש אם תתחרטו.
בפוסט הבא וה-#3 בסדרה, נקנח בעוד טיפים חשובים: תכנון כללי של נק׳ חשמל ותאורה בכלל הדירה, תכנון המיזוג והנמכות התקרה + עוד כמה בונוסים >> שייקלו עליכם בתהליך השינויים והשדרוגים ושיהפכו את דירת הקבלן הסטנדרטית שרכשתם ל-WOW אמיתי במינימום תקציב ומאמץ.
למדתם משהו חדש? אהבתם את התוכן?
שתפו את הפוסט הזה עם כל מי שזה עשוי להועיל לו/לה.
וכמובן הרשמו פה לקבלת עוד פוסטים שיפגישו את הנכס/ים שלכם עם תכנון ועיצוב -
ויהפכו ההשקעה הבאה או הנוכחית שלכם לשווה ומניבה הרבה יותר.
המושקעת | אברמזון טניה, אדריכלית ומעצבת | 0524-716-709 | my.reimage@gmail.com
コメント