מתקדמים לפוסט השלישי והאחרון בסדרה. הנה קישור לפוסט הראשון וגם לשני, אם במקרה פספסתם אותם.
כמו שהבטחתי, הפעם אתמקד בתכנון כללי של נקודות חשמל ותאורה בכלל הדירה וגם בתכנון המיזוג והנמכות התקרה - באופן שייקל עליכם בתהליך השינויים והשדרוגים ושיהפכו את דירת הקבלן הסטנדרטית שרכשתם ל-WOW אמיתי במינימום תקציב ומאמץ.
ד. נק׳ חשמל ותאורה. אם שינינו את העמדת הריהוט - ובוודאי אם נגענו בקירות - חשוב מאד לתאם שינויים גם בתכניות הללו, כדי שנקבל דירה הגיונית לשימוש (ולא טלפון מהדיירים לגבי זה שחסרים להם שקעים קריטיים לחיים בדירה...).
אם יש בידכם תכנית חשמל ותאורה מהקבלן - גם אם היא מלווה במקרא - עדיין יכול להיות שהתכנית נראית לכם כמו סינית. רוב הלקוחות שאני מלווה בתכנון מקבלים ממני תרגום אחרי התאמות התכנון ל״מה מדליק מה״ (מתגים ונקודות התאורה הרלוונטיות) ואיפה וכמה שקעים יש בכל מקום.
אבל אם אתם מגישים שינויים בלי ליווי אדריכלי או עיצובי, ממומלץ בחום לשבת עם מתאם/ת השינויים של הקבלן ולבקש מהם להסביר לכם (לאט ובסבלנות) מה כל נקודה אומרת.
אחרי כן, השתמשו בהגיון שלכם ובניסיון החיים שלכם - וגם בהמלצות הבאות ליצירת תכנית חשמל ותאורה הגיונית. לרוב ההשקעה בשלב השינויים על הנייר לא גדולה, על רוב ההזזות הקטנות לא תשלמו והתוספות לרוב יהיו זולות יותר בשלב הנוכחי - אבל הן עשויות לעשות הבדל עצום בחווית המגורים עבור הדיירים הפוטנציאליים שלכם.
המלצות | על מה לשים דגש בתכנית חשמל ותאורה בדירת קבלן על הנייר:
מיקום וכמות נקודות תאורה בכל חלל. בגדול, התכנון לרוב די הגיוני ודורש, לפחות בדירות להשקעה, תוספות או הזזות מינימאליות בלבד. זאת כיוון שרוב גופי הלד התקרתיים הבסיסיים שנמכרים היום נותנים פיזור תאורה אחיד, ואם הם בגודל ועוצמה המתאימים לחלל - לא תהיה בעיית הארה.
אם רוצים לפנק את הדיירים - אפשר לחשוב על גופי קיר פה ושם לאווירה או למטרת קריאה. שוב, אם נעשו שינויים בהעמדה ובקירות, נרצה להתאים את מיקום הנקודות ואת הכמות הננדרשת מהן. ראו דגשים לגבי תכנון תאורה ספציפית במטבח פה.
הדלקות. מדובר במתגים שמדליקים בעזרתם את תאורות הקיר והתקרה. בדר״כ מתג אחד מדליק גוף תאורה אחד - וזה בסדר ברוב החללים - שוב, רק לוודא שהמיקום הגיוני.
בסלון, במטבח, בחדר שינה הורים ובמסדרון ארוך נשקול לשלב אופציה למתג צלב = הדלקה של אותו גוף עם 3 מתגים במיקומים שונים. קלאסי בחדר שינה הורים ולפעמים בסלון-מטבח-מסדרון.
לפעמים נסתפק בהוספת מתג מחליף = הדלקה של אותו גוף עם 2 מתגים במיקומים שונים. זה נחמד במסדרון קצר, בסלון או בחדר שינה סטנדרטי שבו העלות של תוספת כזו לא גבוהה: נשלב מתג אחד במיקום נוח והגיוני סמוך מאד לכניסה לחדר, ועוד אחד ליד איפה שמתוכננת המיטה, בגובה השקעים ובסמוך אליהם.
שקעים ונקודות חשמל אחרות. הקבלן לרוב דואג לכמות מספקת של שקעים בחדרים, שרק נדרש לארגן אותם בהתאם להעמדת הריהוט - ולפחות מדי שקעים בסלון ובמטבח. כמו כן, לעיתים נרצה להוסיף שקע באחת המקלחות או בשתיהן. בגדול, אני ממש לא ממליצה להמטיר שקעים בכל פינה. זה לא נראה טוב - ויש סיכוי שזה לא יהיה שימושי בסופו של דבר וסתם יעלה לכם כסף.
בחדרים כדאי למקם תמיד לפחות שקע או זוג שקעים ליד המיטה, שקע חשמל כפול ליד נק׳ הטלוויזיה (וודאו שיש חיווט כהכנה לטלוויזיה חכמה עד ארון התקשורת). אם רוצים עמדת עבודה בחדר - אז מינימום 2 שקעים תחת שולחן + נק׳ רשת.
בסלון בקיר הטלוויזיה, כדאי לדאוג לפחות ל-4 שקעים ונקודת רשת תחת המזנון, ולפחות ל-2 שקעים ליד נקודת הטלוויזיה והרשת + חיווט קוברה בין 2 המיקומים (כינוי להכנה שנחצבת בקיר ומכילה צינור פלסטי לריכוז כל הכבלים מנקודות החשמל התחתונות לעליונות - כדי למנוע כבלים שמשתלשלים חיצונית על פני הקיר).
בגדול, דווקא בחללים הציבוריים, מומלץ לפזר בגובה נמוך 35-30 ס״מ מהרצפה 1-2 זוגות של נק׳ חשמל למטרת חיבור שואב אבק, מכשיר כלשהו שלא צפינו שהדיירים ירצו לשים שם ואפילו למקרה שצריך לבצע תיקוננים ונדרש חיבור חשמל זמין.
כמובן, וודאו שיש במרפסת לפחות נקודת חשמל אחת מוגנת מים - ובאותה הזדמנות בדקו את קיומן ומיקומן של נקודות גז ומים. לא כל הקבלנים שמים כאלו.
ראו דגשים לגבי תכנון חשמל ספציפית במטבח פה.
ה. מיזוג והנמכות תקרה. ברוב הדירות מקבלן, מקבלים מזגן מיני מרכזי סביר בהחלט ואין צורך לשפוך פה עשרות אלפי שקלים לשדרוג. הדבר היחיד שכדאי לשקול הוא תוספת דאמפרים (מעין התקן שמאפשר לשלוט על האוויר שנכנס לכל חדר - ובעצם הופך את המיני מרכזי למעין סדרה של מזגנים עיליים שניתנים לשליטה בכל חלל בנפרד).
מה שכן חשוב הוא פתחי המיזוג ותכנון הנמכות הגבס. כאן, נידרש לעבוד מול חברת המיזוג של הקבלן:
אם עשינו שינויים בקירות, הם יתאימו / יתכננו עבורנו מחדש את המיזוג. לרוב בשינויים קלים, אין התאמות דרמטיות.
נבקש מחברת הממיזוג גם הצעת מחיר לתריסי דקור במקום פתחי האוורור הסטנדרטיים של הקבלן. העלות לא גבוהה (250-300 ש״ח למ׳ רץ) והאפקט במראה גדול.
בהזדמנות זו, נעבור על כל ההנמכות בדירה ונראה שהן ״עובדות״ עם החללים ולא מכערות אותן. ניתן לחבר חלק מהן, כך שירוצו באותו גובה במקום ליצור מדרגות מכוערות בתקרה: פשוט מבקשים מהקבלן להאריך הנמכה קיימת או להתחבר אליה עם הנמכה אחרת. את חלקן ניתן יהיה ״להעלים״ בארונות גבוהים של בגדים, אחסון או מטבח - ממה שנעשה כחלק אינטגרלי מתכנון העמדת הריהוט.
חשוב לדעת שההנמכות נמצאות שם לרוב לא סתם ליופי. חלק מהן מכילות את צנרת הספרינקלרים - ולכן בעת הגשת השינויים ייתכן שיידרש תיאום שינויים אצל יועץ ספרינקלרים.
למעלה: דירת קבלן מעוצבת ומשודרגת בהוד השרון. פרויקט שליוויתי דווקא משלב רכישת דירה בנויה וסטנדרטית לגמרי שכבר גרו בה שוכרים - אך מדגימה את מה שבהחלט חשוב לשדרג ויפורט בפוסט.
למעלה: דירת הקבלן לפני התכנון והעיצוב. מדגימה את הסטנדרט הקבלני שמקבלים בלי שינוי ושדרוג על כל פניו: ריצופים, חיפויים, סניטרים, מטבח, תכנון חשמל ומיזוג.
למדתם משהו חדש? אהבתם את התוכן?
שתפו את הפוסט הזה עם כל מי שזה עשוי להועיל לו/לה.
וכמובן הרשמו פה לקבלת עוד פוסטים שיפגישו את הנכס/ים שלכם עם תכנון ועיצוב -
ויהפכו ההשקעה הבאה או הנוכחית שלכם לשווה ומניבה הרבה יותר.
המושקעת | אברמזון טניה, אדריכלית ומעצבת | 0524-716-709 | my.reimage@gmail.com
Commentaires